Hva er mva?
Merverdiavgift, også kjent som moms eller mva, er en avgift som må legges på de fleste varer eller tjenester som virksomheter kjøper eller selger.
I praksis fungerer mva slik: Når du selger en tjeneste eller vare, skal en gitt sum legges til på regningen, alt etter hvilken mva-sats tjenesten eller varen du selger har. Og tilsvarende, når du kjøper noe, må du betale mva i tillegg til prisen for tjenesten eller varen.
Skal du stifte AS? Med Folio gjør du det selv på rekordtid, og det er gratis.
Når er man momspliktig?
I det man tjener over 50 000 kr på salg av momspliktige varer eller tjenester, må man registrere bedriften i merverdiavgiftregisteret og begynne å legge til mva på fakturaene man sender ut.
- 25% er den vanligste satsen, og gjelder for de fleste varer og tjenester.
- 15% gjelder for mat og drikke. (Husk at du ikke får fradrag for maten du spiser selv.)
- 12% gjelder for kinobilletter, persontransport og utleie av rom.
Viktig! Det er en del regler rundt hva man får mva-fradrag for og ikke, så det kan være lurt å konferere med en regnskapsfører eller lese mva-loven.
Regn ut hvor mye du skal betale
Mva må som regel betales ved termin, det vil si annenhver måned. Man sender inn mva-melding, og overfører pengene til kemneren. Har du omsetning på under en million, kan du søke om å betale én gang i året.
Før man betaler, finner man differansen mellom mva til gode og mva betalt. Enten skylder du penger til staten, eller så får du tilbakebetalt penger. En tommelfingerregel er at sunne bedrifter skylder staten merverdiavgift. Regnestykket kan for eksempel være slik:
Pengegrisen AS fakturerte med mva for 70 000, og betalte mva på regninger for 20 000. De skylder 50 000 til staten.
Mva skal holdes utenfor skatt. Du skatter av inntekter eksklusive mva, og trekker fra kostnader eksklusive mva.
Sjekk om du er unntatt krav om mva!
Enkelte varer og tjenester er unntatt merverdiavgiftsloven. Undervisning, helsetjenester og kultur, er blant disse. Bedrifter som holder på innen disse feltene vil ikke fakturere med mva, og kan ikke får fradrag på mva fra inngående fakturaer.
Man kan også være unntatt merverdiavgiftsloven gjennom det som heter nullsats. Dette kan gjelde omsetninger av bøker i siste omsetningsledd, eksport, brukte biler og avissalg. Områdene omfattes likevel av merverdiavgiftsloven, og gir rett til fradrag for inngående mva og til registrering i merverdiavgiftsregisteret.
Hva om man selger både momspliktige tjenester og ikke-momspliktige tjenester/varer?
Hvis du har såkalt delt omsetning, skal du kun legge til mva på varer eller tjenester som er momspliktige.
Kan du forhåndsregistreres?
Enkelte selskaper kan registreres i Merverdiavgiftsregisteret så snart de har fått org.nummer. De trenger ikke vente til de har fått en omsetning på mer enn 50 000 kroner. Sjekk kravene til forhåndsregistrering her