Hopp til innhold

Spørsmål og svar

Finner du ikke svar på det du lurer på her, kan du spørre oss på hei@folio.no eller på !

Generelt

Hva er Folio-kortet?

Folio-kortet er et smartere firmakort for bedrifter. Isteden for å spare på kvitteringer, føre utlegg og levere reiseregninger, har du et kort med en tilhørende app. Hver gang du trekker kortet hopper alle tallene rett inn på riktig regnskapskonto, med minimal innsats fra din side. Det betyr slutten på timevis med manuell bilagsføring, kontoavstemminger, ansattutlegg og reiseregninger.

Hva er spesielt med Folio?

Folio er en innovativ tjeneste, bygd på toppen av banksystemene til Sparebanken Vest. Du blir kunde hos SPV når du inngår avtale med Folio, men kundeforholdet i Sparebanken Vest betjenes av Folio, gjennom Folios egen kundeservice og på Folios nettsider.

Med Folio får du alle bankbehovene i bedriften din dekket, i tillegg til en rekke smarte funksjoner som ikke finnes i en tradisjonell bank. Du slipper å styre med utlegg, reiseregninger og hauger med kvitteringer. Folio har et appbasert bedriftskort som lar deg gjøre alle utgifter klare til regnskap på under minuttet. Les mer om Folio-kortet.

Hvem lager Folio?

Vi er en gjeng teknologigründere, utviklere, design- og kommunikasjonsfolk, med bakgrunn fra blant annet Finn, Opera, Yahoo, Samsung, DNB og Dagens Næringsliv. Sparebanken Vest er partneren som gjør det mulig å gjøre våre visjoner til virkelighet.

Les mer om oss her!

Hva om jeg har et spørsmål jeg ikke finner svar på her?

Da kan du sende en e-post til hei@folio.no!

Hva slags samarbeid har Fiken med Folio?

Våren 2022 ble Fiken deleier i Folio. I dag eies Folio av gründerne, ansatte, Sparebanken Vest og Fiken.

Fiken og Folio jobber mot samme mål, nemlig forenkling av regnskap for små bedrifter. Det får vi best til når vi slår sammen kreftene, og kombinasjonen av Fiken og Folio er allerede best i klassen for bedriftseiere som kan og vil føre regnskap selv.

Folio og Fiken forblir to ulike tjenester. Du kan bruke en hvilken som helst bank med Fiken, og et hvilket som helst regnskapssystem med Folio. Vi kommer til å etterstrebe å gjøre Folio best mulig uansett hva slags system du bruker. Bedrifter har ulike behov når det kommer til regnskapsføring, og Folio er her for å gjøre det raskere og enklere for alle!

Er Folio medlem i Bankenes sikringsfond?

Når du er kunde i Folio, ligger kontoen din i Sparebanken Vest. SPV er medlem av Bankenes sikringsfond.

Er det trygt å bruke Folio?

Våre systemer er bygd på toppen av banksystemene til Sparebanken Vest, Norges tredje største sparebank. Det er SPV som passer på pengene dine når du er kunde i Folio. SPV er medlem av Bankenes sikringsfond.

Utover det, består Folio av et erfarent team med kapitalsterke eiere. Vi er en utfordrer i markedet, eid av SPV, Fiken AS, gründere og ansatte. Vår felles ambisjon er å gjøre Folio til den største tilbyderen av bedriftskonto og tilhørende tjenester til små bedrifter i Norge.

Hvem er gründerne bak Folio?

Folios gründere er Dag Olav Norem (tidligere leder i Yahoo, Opera og Finn.no), og Wilhelm Joys Andersen (tidligere involvert i Store norske leksikon, Oslo Bysykkel og Propr).

Bli kunde

Kan jeg beholde banken jeg har fra før?

Du kan ha en bank ved siden av Folio hvis du vil. Det er ikke noe problem å ha flere kundeforhold, men alle bankkontoer i bedriften må avstemmes i regnskapet. Noen av våre største bedriftskunder bruker Folio som en egen løsning for bedriftskort til ansatte, i tillegg til å bruke en større bank til andre ting. De aller fleste har likevel Folio som eneste bankløsning.

Hvordan bytter jeg bank?

Hvis du skal bytte til Folio må du starte med å søke om konto. Folio er bygd på toppen av banksystemene til Sparebanken Vest. Du blir kunde hos SPV når du inngår avtale med Folio, men kundeforholdet i Sparebanken Vest betjenes av Folio, gjennom Folios egen kundeservice og på Folios nettsider.

Det spiller ingen rolle når i regnskapsåret du bytter bedriftskonto. Det er bare å fortsette å føre regnskap som før, bare med ny konto.

Når den nye kontoen er åpen, må du huske å bytte kontonummer der det trengs. Husk på alle abonnementer, autotrekk, fakturaer og ikke minst skatteetaten.

Du bør la den gamle kontoen stå åpen en stund (1–2 måneder). Det er lett å glemme noe! Det tar dessuten litt tid fra man endrer kontonummer på fakturaer til kundene får det med seg.

Husk å tømme kontoen ikke bare for penger, men kontoutskrifter. Mange banker tar godt betalt for å hente ut ting etter at konto er avsluttet, så sørg for å få med alt.

Nå kan du avslutte kundeforholdet hos banken din.

Hvem kan skaffe bedriften min Folio?

Det er daglig leder som må signere for å få Folio, ikke en regnskapsfører eller ansatt. Hvem som skal administrere Folio i en bedrift med flere brukere, er opp til daglig leder å bestemme.

NB! I enkelte selskaper er det slik at det er flere som må signere. Dette er i så fall registrert i Brønnøysundregistrene.

Koster det noe å opprette og bruke kontoen?

Folio kommer med en fast månedspris fra 89 kr/mnd. Se våre priser og abonnementer her.

Det er gratis å opprette kontoen, og den er fri for skjulte gebyrer.

Priser

Hva koster Folio?

Folio koster fra 89 kr i måneden. Se våre priser og abonnementer her.

Er det noen skjulte kostnader eller gebyrer?

Folio er fri for skjulte gebyrer og avgifter. Se detaljert prisliste her.

Kortet

Hvordan kan jeg sperre kortet?

Du kan enkelt fryse kortet ditt i appen. Kortet vil da sperres til du velger å åpne det igjen.

Send oss en e-post hvis du ikke finner kortet ditt, så sender vi deg et nytt.

Hvordan funker Folio-kortet?

Hver gang du trekker Folio-kortet, får du en varsling på mobilen som oppfordrer deg til å ta bilde av kvitteringen og bekrefte kjøpet i Folio-appen. Gjør du dette vil regnskapet ditt alltid være klart. Den komplette informasjonen om dine kjøp ligger til en hver tid tilgjengelig i Folio. Du kan la din regnskapsfører logge inn i Folio og hente alt som trengs til regnskapet, og/eller koble Folio til ditt regnskapssystem.

Er det trygt å gi Folio-kort til ansatte?

Folio-kortet er et debetkort som ikke kan overtrekkes. Det er helt trygt å gi til ansatte, eller til innleide konsulenter. Som admin bestemmer du hvor mye penger alle skal ha til disponibelt på kortet til enhver tid.

Transaksjoner blir tilgjengelig i appen med én gang noe kjøpes. Her ser du også hvem som har lagt til kvittering og gjort det de skal.

Kan jeg bruke Folio-kortet overalt?

Der du kan bruke Visa, kan du bruke Folio! De fleste betalingsterminalene i Norge støtter Visa, bortsett fra noen få.

Husk at du kan legge Folio-kortet inn i Vipps. Dette kan være en måte å betale noen som ikke støtter Visa på.

Er Folio-kortet et kredittkort?

Nei. Folio-kortet er et debetkort fra Visa. Det må settes penger på kortet før du kan bruke det.

Hva med kjøp på nett og abonnementer?

Folio-kortet fungerer akkurat som et vanlig bankkort. Det kan brukes online, på faste trekk, og med Vipps. Du får en varsling i appen hver gang det penger går ut fra din konto. Din jobb er å finne kvitteringen i innboksen på din e-post. Ta et skjermbilde, eller last opp kvitteringen som PDF i Folio-appen eller nettbanken.

Hva hvis jeg har kjøpt noe med feil kort?

Det viktigste er at du har kvitteringen! Hvis du glemmer deg og kjøper noe med privat kort, må du bare gå en liten omvei innom nettbanken i Folio. Der kan du tilbakebetale det beløpet du la ut for til din egen konto, og laste opp kvitteringen for det opprinnelige kjøpet i feltet for faktura. Velg kategori for kjøpet på samme måte som vanlig, så er du ajour!

Tjener Folio penger på kortbruk?

Ja, men det er butikken du handler i som betaler og ikke bedriften din. For deg som kunde, er Folio fri for gebyrer på kortbruk og betalinger.

Ulike kort har ulik kostnad for butikkene. Privatkort har lavest kostnad, kredittkort høyest, og bedriftskortene ligger et sted mellom. Vi har valgt å bruke bedriftskort fra Visa Business for å sikre en driftsmodell som forhåpentligvis gjør at vi kan overleve, uten å måtte ta gebyrer fra kundene våre.

Noen få butikker, som for eksempel Norwegian, krever at kunden kompenserer ved høyere kostnad på bedriftskort. De legger på et gebyr, slik at det blir dyrere for bedriftene som handler.

Kan jeg betale med Apple Pay?

Ja, det er bare å legge inn kortet i Apple-lommeboken på din iPhone. Les mer om mobilbetaling her

Jeg får ikke Apple Pay til å funke?

Hvis du ikke får lagt inn kortet i Apple Pay skyldes det som regel at et nummer mangler hos en underleverandør. Dette fikser vi for deg, hvis du tar kontakt med oss på hei@folio.no.

Regnskap

Må jeg føre utlegg med Folio-kortet?

Nei. Hele poenget med Folio-kortet er at du skal slippe å føre utlegg. Pengene du bruker er bedriftens penger, og siden beløpene bokføres med det samme, slipper du å tenke på reiseregninger. Folio vet at du har brukt penger og sender deg en varsling hver gang du trekker kortet ditt. Når du har tatt bilde av kvitteringen og bekreftet kjøpet i Folio-appen, har du gjort alt du trenger å gjøre!

Er Folio et regnskapssystem?

Folio er ikke et regnskapssystem, men en bedriftskonto som gjør grovjobben med regnskapet rett der i nettbanken. Folio klargjør dine kontobevegelser, slik at det som sendes videre inn i regnskapssystemet ditt er uten manglende informasjon. Dette sparer deg, eller regnskapsføreren din, for timevis brukt på manuell bilagsføring. Du kan koble Folio til regnskapssystemet ditt, sånn at overføringen skjer med et tastetrykk.

Må jeg ha en regnskapsfører eller et regnskapssystem i tillegg til Folio?

Ja det må du. Folio er en smartere bedriftskonto du bruker ved siden av regnskapssystem eller regnskapsfører. Du kan koble Folio til det systemet du bruker, slik at jobben som gjenstår hos regnskapsfører, eller i regnskapssystemet, bli mye mindre.

Hvordan kobler jeg Folio til mitt regnskapssystem?

Du kan koble Folio til de fleste regnskapssystemer for superenkel overføring av transaksjoner og bilag. Dette gjør du under Regnskap når du er logget inn i nettbanken. Du kan også gi regnskapsføreren din tilgang til Folio. Dette er den enkleste løsningen hvis du ikke skal føre regnskapet selv.

Se oversikt over regnskapssystemer