Hopp til innhold

Vanskelig å gå på trynet i Norge

Jonas Kjøl startet egen bedrift da den nye jobben ikke innfridde. Dette har han lært på veien.

– Jeg har ikke akkurat skrevet noen forretningsplan, sier Jonas Kjøl.

30-åringen driver mediebyrået Hundre i Kristiansund. Han hjelper bedrifter på Nordmøre med innholdsproduksjon og digital annonsering.

Å drive egen bedrift var egentlig aldri planen, men da en tidligere samarbeidspartner ringte og fortalte om en ledig kontorplass, slo han til. Timingen var god, for Kjøl hadde nettopp startet i en jobb han skjønte ikke passet ham.

Jonas Kjøl skaffet seg AS på rekordtid med Folios gratis tjeneste for AS-stiftelse

Sånn fikser han regnskapet

– Regnskap er noe herk, men det blir enklere med verktøyene som kommer nå, som for eksempel Folio, sier Kjøl.

Folio er en bedriftskonto som automatiserer grovjobben med regnskapet

Alle opplysninger du trenger om dine utgifter lagres i farta, og kan sendes rett inn i regnskapssystemet. Kjøl sier at han anbefaler Folio på det varmeste.

– Frem til nå har jeg brukt Folio som bankkonto sammen med regnskapssystemet Tripletex. I tillegg har jeg en regnskapsfører, sier han.

– Å ha regnskapsfører er ekstremt behagelig. Det eneste jeg gjør selv er å bruke Folio, og sende faktura. Jeg betaler bare 2000 kroner i måneden, og det synes jeg er billig. Jeg kunne nok i utgangspunktet gjort regnskapet selv, men nå sover jeg bedre om natta!

Når du har Folio bruker regnskapsfører mindre tid på jobben

Nettverk er ikke alt

Kjøl er klar på at samarbeid mellom bransjekolleger kan være livsviktig, kanskje særlig for selvstendig næringsdrivende. 

– Det grafiske byrået jeg deler kontor med, har tatt meg inn i varmen og hjulpet meg med kompetanse og oppdrag. Hadde det ikke vært for Eggedosis AS hadde jeg ligget milevis lenger bak, og til og med kanskje ikke klart det, sier Kjøl.

Venner og bekjente på kundesiden kan være mer komplisert, mener han. Kristiansund er lite, og selv om Kjøl har venner i lederstillinger, har de beste oppdragene kommet fra ukjent hold. Da har kommunikasjonen vært mer profesjonell og prosessen enklere.

– Hver gang jeg har stukket ut hodet mitt til noen ukjente har det alltid vært åpne dører. Jeg har aldri fått avslag på et innsalgsmøte. Jeg trodde jeg måtte selge meg selv mer, sier han.

Ikke så skummelt som man tror

Kjøl forteller at han trives godt som selvstendig næringsdrivende, men at det selvsagt er noen ting som er ekstra krevende.

– Når man jobber for seg selv er det vanskeligere å legge fra seg arbeidet. Det kan bli ganske slitsomt. Det er jo en klisjé, men det er sant, konstaterer han.

Likevel synes han at flere skal ta sjansen. For det å drive egen bedrift er ikke så skummelt som mange tenker.

– Du skal klare å rote det til skikkelig til for å fucke up. Vi bor tross alt i Norge!

Les mer om Folio her