Hvorfor starte på nytt, når man kan ta over et flunkende nytt AS som aldri er brukt før?
For mange med dårlig tid kan det virke forlokkende å kjøpe et såkalt hylleselskap. Et hylleselskap har ingen historikk eller heftelser. Det eneste man må gjøre er å bli registrert som eier, og skaffe bedriftskonto.
Raskere organisasjonsnummer?
I realiteten vil et hylleselskap generere mer ventetid og papirarbeid enn om du starter AS fra scratch.
Brønnøysundregistrene vil bruke omtrent like lang tid på registreringen, men bankene vil være ekstra nøye med å sjekke om alt er i orden. Derfor tar det alltid lenger tid å få bankkonto til et hylleselskap. Dette gjelder også hvis du skal ha bedriftskonto fra Folio.
Den vanligste grunnen til at folk velger å kjøpe et hylleselskap, er for å få et organisasjonsnummer med en gang. For eksempel for å inngå en leieavtale, eller noe annet som haster. Når du overtar et eksisterende AS, finnes allerede organisasjonsnummeret. Dermed slipper du å vente med å få nummeret til selskapet er registrert i ditt navn.
Ofte trenger du ikke org.nummer
Det er likevel verdt å vite at man ikke nødvendigvis trenger et organisasjonsnummer for å inngå avtaler. Hvis det er tillit mellom partene, kan man helt fint presisere i avtalen at selskapet det er snakk om er under stiftelse. Da kan man sette en frist som gir motpart mulighet til å trekke seg fra avtalen om registreringen ikke finner sted innen gitt dato.
Er det snakk om en investering, eller betaling, kan man betale fra privatkonto, som en midlertidig løsning. Det som er viktig da, er at man husker å skrive en låneavtale. Denne må legges ved bankoverføringen og bokføres i regnskapet.
Vær forsiktig
Det en del risiko knyttet til å kjøpe et eksisterende selskap. Les dette hvis du skal overta et selskap med konto i Folio.