Hopp til innhold

15 tips for å lykkes med egen bedrift

Foto: Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Å drive for seg selv er både spennende og skummelt, men med gode rutiner og lysten til å lære, kommer du til å klare deg helt fint! Her er noen kjekke tips:

1. Husk å sende faktura. Du får ikke betalt hvis du ikke krever inn pengene. Send faktura med en gang jobben er gjort. Ellers kan det være at firmaet som skylder deg penger går konk og ikke kan betale deg.

Lær deg reglene for gyldig faktura og kvittering her

2. Sjekk om fakturaen er blitt betalt. Ring før du sender til inkasso. Dette er kunder du skal ha en langtidsrelasjon til. Som regel har de bare glemt deg.

3. Bruk ny teknologi som hjelper deg med å huske på ting som er lett å glemme. Du kan for eksempel bruke Folio, vi har blant annet firmakortet som gjør at du slipper å spare på haugevis av kvitteringer. Da blir det også billigere og mye enklere å holde orden i regnskapet.

Bruk bedriftskortet som fører regnskap selv

Med Folio slipper du kvitteringer, utlegg og reiseregninger.

Folio er bank og regnskap i ett

4. Lag en avtale om hva som skjer hvis oppdraget blir avlyst midt i, eller om du blir påkjørt av en buss! Du trenger ikke ha en full kontrakt, men en avtale med tydelige rammer for hva slags tjeneste du leverer og hvordan du tar betalt for den. Sjekk tips for viderekommende for når det er på tide med full kontrakt.

5. Lag avtaler med samarbeidspartnere og underleverandører om hvem som er ansvarlig for hva. Ha det skriftlig. Plutselig skifter elektrikerfirmaet du jobber med daglig leder og alt blir annerledes. Da trenger du en avtale som kan reforhandles, ikke å starte på bar bakke.

6. Sørg for at du ikke går glipp av viktige frister, som momsfrister, årsregnskap og aksjonærregisteroppgave. Du kan laste ned Sticos sin kalender og synkronisere den med din egen her.

7. Sjekk other-boksen din på Facebook. Plutselig har du gått glipp av en mulig kunde.

8. Ha som policy at du tar all kundekontakt på e-post, ikke på Messenger og DM. Da slipper du at folk ser at du har sett meldingen, men ikke svart ennå.

9. Ha en nettside med tydelig og oppdatert kontaktinformasjon, og lag en gratis bedriftsside på Google.

10. Få tatt profesjonelle bilder av deg selv i både høyde og bredde, portrett og stående.

11. Si nei. Ting tar alltid lengre tid enn du tror, og hvis du er nødt til å være fullbooket for å tjene nok penger, er du for billig. Legg inn litt slækk, så du har mulighet til å bli forkjølet uten at du kommer bakpå på alle oppdragene dine.

12. Ring skatteetaten. De vil deg faktisk vel, og vet svaret på det meste.

14. Ikke kjøp bedriftstelefoni eller bedriftsstrøm. Det er bare noe ekstra du må skatte av og lønner seg sjelden med mindre du er en diger sjappe. I så fall har du en økonomisjef til det der og leser ikke sånne artikler som denne.

15. Skaff deg en regnskapsfører du kan stole på. Forhør deg med andre før du bestemmer deg. Husk at de beste regnskapsførerne er de som er villige til å sette seg inn i virksomheten din og gi deg gode råd på veien.