Hopp til innhold

6 tips for å lykkes som frilanser

For mange er frilanslivet den ultimate drømmen, og for noen er frilanslivet en forutsetning for å få lov til å drive med det man elsker.

Sjekk ut Folio, en smartere bedriftskonto for frilansere!

Særlig i kultur- og mediebransjen er mye basert på frilansarbeid. Enten du er skuespiller, journalist, fotograf, scenograf, kunstner eller noe annet skapende. Variasjonen er stor, både faglig og livsstilsmessig, men de samme spørsmålene opptar alle:

Hva skal til for å lykkes som frilanser, og hvordan stabler man en bærekraftig økonomi på beina?

Til nytte og inspirasjon for andre

Vi har tatt en prat med to eksperter på feltet. Med den godt etablerte podcasten Frilanslivet, og over 20 års sammenlagt erfaring som frilansere i kultur- og mediebransje selv, sitter Christina Skreiberg (41) og Hanna von Bergen (34) på en stor mengde kunnskap om feltet. De har begge tatt steget fra å drive ENK til å starte AS, og begge brukte gratistjenesten Stiftemaskinen fra Folio.

Fordi selskapsform er et relevant spørsmål for alle som driver for seg selv, laget de nylig spesialepisoden ENK vs AS.

6 tips fra Frilans-ekspertene

Premisset for podcasten Frilanslivet er at alle som jobber med noe skapende har mye å lære av hverandre. Tallet er stadig stigende, men i skrivende stund har Frilanslivet 170 episoder med inspirerende og lærerike episoder som kan lyttes til gratis.

Enten det handler om kreativitet, motivasjon, arbeidsflyt eller økonomi; det å bygge et ressurssterkt felleskap for frilansere som sitter på hver sin tue, har alltid vært målet og det er tydelig at det trengs, forklarer Skreiberg og von Bergen. I podcasten Frilanslivet kan du lytte til portrettintervjuer med frilansere fra hele kultursektoren, ekspertintervjuer om alt fra forhandling, målsetting, pensjon og regnskapsføring og samtaler der Hanna og Christina deler av egne erfaringer og opplevelser.

1. Faste rammer, fri flyt

Den lykkelige frilanseren blir motivert av at ingen uke er lik. Får man en ny drøm kan man velge å gå for den, og man treffer stadig nye mennesker. Likevel, ja kanskje særlig fordi det er sånn, er faste rammer superviktig.

Finn din egen måte å skape rammer som passer din personlighet og arbeidsform, men øv deg på å balansere når du er «på jobb» og «av jobb».


Det kan kanskje virke som at alt flyter fritt, sier Christina, men jeg jobber fra 9–16, og som regel aldri helger og kvelder.

2. Ta deg godt nok betalt

Som ny frilanser har man mye å tilby, men hva skal man kreve for jobben? Det tar tid å opparbeide seg en anstendig inntekt og vi har brukt mange år på å karre oss oppover lønnsstigen. Derimot vil ikke dette automatisk komme av seg selv. Sjekk ut hva folk rundt deg tar betalt og hva fagorganisasjonenes satser ligger på. Research kunden, hvordan ditt eget forhold er til penger og gjør deg kjent med hvordan en frilanseres økonomi skiller seg betraktelig fra økonomien til fast ansatte. Øv deg på å forhandle, og ta oppdrag som gir deg økonomisk trygghet. Ingen kan leve på luft og kjærlighet alene.

Et godt tips er å sjekke ut din fagforenings satser og aktivt bruke dette i forhandlinger. Du kan også delta på 3-dagers kræsjkurs for frilansere med Frilanslivet

3. Bry deg om business

Økonomi og regnskap ligger ikke for alle, men motviljen mot å sette seg inn i denne siden av tilværelsen som selvstendig, er nok spesielt stor hos kulturutøvere. Det kan være fristende å sette alt bort til en regnskapsfører, men det er dumt å lukke øynene helt for det som skjer i regnskapsprogrammet, Excel og Altinn. Det ligger masse mestringsfølelse, ikke minst reell kontroll og oversikt, i å ha innsikt og forståelse for egen økonomi. Det blir rett og slett gøy å sette seg mål!

4. Fiken og Folio gjør regnskap enkelt

Regnskapssystemet Fiken og bedriftskontoen Folio har gjort livet som selvstendig så utrolig mye enklere.

Jeg har vært frilanser med og uten disse to tjenestene, sier Christina, og jeg går aldri tilbake. Som frilanser i denne bransjen tjener man ikke nødvendigvis astronomiske summer, og da er det gull at man kan spare massevis på å gjøre regnskapet selv.

Er du kunde hos både Folio og Fiken? Du kan koble sammen systemene, så skjer mye automatisk.

5. Skaff deg kontorplass

Mitt frilansliv ble veldig mye bedre etter at jeg skaffet meg kontor sammen med en gjeng andre frilansere! Tenk, som frilanser har du anledning til å velge dine egne kollegaer, du trenger ikke sitte alene!
Å være en del av et fellesskap, og ha noen tydelige rammer for arbeidslivet, betyr mye for oss, sier Christina. Det betaler seg gjerne i form av at du får en bedre work-life balanse, et større nettverk og flere oppdrag.

6. Feire seiere – og nederlag!

Å drive for seg selv innebærer både motgang og medgang. Du kan føle deg som en superhelt en dag, og udugelig den neste. Ikke glem å feire det du får til. Det hjelper å omgi seg med en heiagjeng. Ikke glem at det er jobb nok til alle, så vær en støttende med-frilanser! Heier du på andre, heier de på deg!