Hopp til innhold

Hva koster det å starte AS?

Foto: Jonathan Borba

Det har blitt mye billigere å starte et AS enn før. Aksjekapitalen har aldri vært lavere, og selve stiftelsesprossessen er faktisk blitt helt gratis med Stiftemaskinen! Noe må du likevel ha når du skal starte en bedrift i Norge.

For å ha råd til å starte et AS trenger du aksjekapital på 30 000 kroner

30 000 kroner er minstekravet til den såkalte egenkapitalen, som er det du går inn i bedriften med, også kjent som startkapital eller aksjekapital. For noen år siden ble egenkapitalen senket fra 100 000 til 30 000, til glede for alle selvstendige næringsdrivende.

Velg en bank som lar deg sette inn aksjekapitalen gebyrfritt

Banker kan ta opp til 5000 kroner for å bekrefte innbetaling av aksjekapitalen, men heldigvis finnes det nok av gebyrfrie alternativer! (Stifter du AS med Stiftemaskinen og konto fra Folio, slipper du å betale innbetalingsgebyr.)

Du må også betale et registreringsgebyr til Brønnøysundregistrene på 5784 kroner

Men du kan helt fint bruke av egenkapitalen på 30 000 når du skal betale fakturaen. Bare vent med å betale den til bedriftskontoen din er åpen. Du får nemlig ikke tilgang til bedriftskontoen din før registreringen er gjort, men du kan fint vente med å betale fakturaen likevel. Obs! Husk å dokumentere denne betalingen i regnskapet ditt.

Kan jeg overføre aksjekapitalen tilbake til privat konto, slik at det blir gratis likevel?

Egenkapitalen skal gå til bedriften din, og du kommer til å trenge dem hvis du har planer om å lykkes. Du kan lønne deg selv med disse midlene, men da må du betale arbeidsgiveravgift og skatte av pengene i tillegg. Den eneste måten å få ut pengene skattefritt på er å legge ned eller selge selskapet.

Hvorfor er Stiftemaskinen gratis?

Det er mange som hjelper deg med å stifte AS der ute for en tusenlapp eller to, men Folio har valgt å gjøre det gratis for alle! Det kan vi fordi vi har laget en teknologi som gjør det fryktelig enkelt både for oss og deg. Vi tilbyr deg en bedriftskonto fra Folio når du bruker Stiftemaskinen, men du kan velge akkurat hvilken bank du vil!