Hopp til innhold

Derfor skal du ha et holdingselskap

Skal du starte for deg selv eller kjøpe aksjer i et eksisterende selskap? Da har du kanskje blitt anbefalt å etablere et holdingselskap. Vi gir deg svar på hvorfor!

Hva er et holdingselskap?

Et holdingselskap er et aksjeselskap (AS) som ikke har flere oppgaver enn å eie aksjer i andre selskaper. Du kan eie aksjene dine privat, eller gjennom et holdingselskap. Når du eier aksjer gjennom et holdingselskap, eier du selskapet som eier aksjene.

Et holdingselskap stifter du enkelt helt selv.

Hvorfor kan man ikke bare eie aksjene privat?

Man kan helt fint eie aksjene privat hvis man ønsker det. Likevel er det klare fordeler knyttet til en holdingstruktur, og den viktigste fordelen har med skatt og reinvestering å gjøre. I det du tar imot aksjeutbytte som privatperson må du nemlig skatte 37,8 % av pengene. Med et holdingselskap kommer du unna med 3 %, gitt at tanken er å investere disse pengene videre i noe annet før de realiseres til privat bruk.

Hvordan fungerer det?

Se for deg følgende scenario: Hilde eier aksjer i flere eksterne selskaper gjennom holdingselskapet sitt. I fremtiden har Hilde tenkt til å hjelpe sønnen sin inn i boligmarkedet, men i mellomtiden skal hun spare i aksjer og håpe på at potten vokser. Hun går dessuten med en drøm om å starte et eget designbyrå. En dag bestemmer generalforsamlingen i Pengegrisen AS at de skal gi aksjonærene utbytte. Hadde Hilde eid aksjene privat, hadde hun måttet ta i mot pengene og skatte 37,8 % på stedet. Men med et holdingselskap kan hun velge når hun vil ta ut pengene til privat bruk, og hun slipper å gi fra seg over en tredjedel av kaken sin før hun fortsetter å mele den gjennom nye investeringer. Pengene kan hun bruke på reinvesteringer eller nyetableringer av bedrifter når og hvordan hun vil. Holdingselskapet hennes gir henne fleksibilitet og bestemmelsesrett.

Hvorfor gis det skattefordeler?

Dette er myndighetenes måte å stimulere til vekst på. Det er gunstigere for samfunnsøkonomien at folk investerer pengene sine og dermed skaper næring og nye arbeidsplasser.

Hva er ulempene med et holdingselskap?

Selv om ditt holdingselskap er passivt, altså uten noen drift å snakke om, betyr et ekstra selskap to registreringer i Foretaksregisteret, mer administrasjon og to årsregnskap som må leveres.

Jeg skal bare eie aksjer i mitt eget selskap, bør jeg ha et holdingselskap?

Hvis målet ditt kun er å skape din egen arbeidsplass trenger du ikke et holdingselskap. Vet du med deg selv at du ikke skal reinvestere eller skape flere virksomheter kan du med fordel droppe det.

Vil jeg komme til å angre?

Mange gründere ønsker ikke å ta ut utbytte, men heller å investere i andre prosjekter. Noe man skal tenke på er at det er vanskelig å forutse hva fremtiden bringer. Kanskje startet du med en enkel visjon om å skape en arbeidsplass for deg selv, men et eller annet sted på veien fikk du lyst eller anledning til å gjøre noe mer ut av virksomheten. Å gå tilbake og etablere en holdingstruktur er kostbart. Les om hvordan du går frem for å kjøpe egne aksjer via et AS her.

Hvordan stifter jeg et holdingselskap?

Her kan du lese om hvordan du går frem for å stifte et holdingselskap. Det eneste du trenger penger til er egenkapital (30 000 kr) og avgiften til Brønnøysundregistrene (5784 kr).