Hopp til innhold

Gjør det selv: Start et holdingselskap

Et holdingselskap er et aksjeselskap (AS) som ikke har flere oppgaver enn å eie aksjer i andre selskaper. Les mer om hvorfor det er lurt å ha et holdingselskap her.

​Hvordan stifter jeg et holdingselskap?

Den enkleste og billigste måten å opprette et holdingselskap på er å bruke Stiftemaskinen. Stiftemaskinen er en gratis AS-stiftemaskin fra Folio, som alle kan bruke. Det er ingen egentlig forskjell på å stifte et holdingselskap og et AS. Du svarer på noen spørsmål, og presiserer blant annet at selskapet ikke skal ha ansatte.

Eier du allerede aksjer privat? Les om hvordan du kan bytte til en holdingstruktur.

Hva trenger jeg?

Du trenger BankID på mobil og fødselsnummer. Det koster ingenting å bruke Stiftemaskinen, men du trenger minimum 30 000 kr i aksjekapital, som blir stående på bedriftskontoen din fra start. Disse kan du bruke på utgifter i selskapet, som for eksempel kjøp av aksjer. Selskapet må betale 5784 kr i registreringsgebyr til Brønnøysundregistrene. Du kan bruke av aksjekapitalen når du skal betale denne fakturaen.

Hvor mye penger bør jeg starte med?

Du kan starte med en aksjekapital like høy som det beløpet du har tenkt til å investere for. Men det finnes også andre måter å tilføre kapital til holdingselskapet ditt etter at det er stiftet. Du kan låne pengene inn til selskapet ditt fra deg selv som privatperson. Et lån vil gjøre det enklere for deg å ta pengene ut igjen. Men, om risikoen for at pengene skal bli tapt er stor, vil det faktisk være best at du har overført mer aksjekapital fra start, siden man da får skattefradrag om pengene tapes. Det gjør man ikke nødvendigvis om det er et personlig lån inn i eget selskap.

Skal du øke kapitalen i selskapet ditt?

Et tredje alternativ er en såkalt emisjon/kapitalforhøyelse etter at selskapet er stiftet. Dette vil kreve papirarbeid, og kostnader knyttet til regnskapsfører/revisor. Det er altså bare en ulempe å gjøre dette etter stiftelsen, hvis du kan ha med pengene fra start.

Er du klar for å stifte holdingselskap?

Stiftemaskinen er gratis og uten bindinger.

Sjekk ut Stifte­maskinen