Hopp til innhold
4 min lesetid

Det er mye læring i prosjekter som går i dass

Start smått. Ta det videre derfra

Sara Skjoldnes (t.v) og Synnøve Hokholt Sagafos, sitter på uteserveringen i Botaniske Hage på Tøyen og deler raust av alt de har lært gjennom driften av selskapet Myldring AS. I begynnelsen var Myldring et selskap som arrangerte konferanser, men litt etter litt har repertoaret vokst seg større, og nå driver de med digital markedsøring, merkevarebygging, rådgivning – og snart rekruttering!

Tenk større, stift AS isteden for ENK!

Team Myldring er lidenskapelig opptatt av at flere damer skal satse. En god start er å stifte AS istedenfor enkeltpersonforetak, sier de. Ikke bare fordi det er mange fordeler med AS, som fravær av personlig ansvar ved konkurs og sykepenger, men også fordi det er inspirerende å være rigget for vekst, og å se sin egen innsats i et samfunnsperspektiv. «Det er kult å tenkte på at Myldring allerede har bidratt med 750 000 kr til statskassen», sier Synnøve. «Jeg unner flere damer den følelsen. Omsetning handler om mer en smør på egen brødskive!».

Vurderer du å gå fra ENK til AS? Dette må du vite.

Nå har det å starte AS dessuten blitt latterlig lett. Myldring anbefaler Stiftemaskinen, som gjør at du kan stifte AS og skaffe deg en bedriftskonto i samme slengen, på bare fem minutter. Ikke bare er det gratis, men det har virkelig aldri vært enklere. Synnøve og Sara, eier i tillegg til Myldring, hvert sitt holdingselskap. «Vi synes flere damer skal investere i aksjer, det er gøy, spennende og viktig», sier Sara.

Les mer om fordelene med å starte et holdingselskap her!

Ikke flaut å mislykkes

«Det å ha noen prosjekter som går litt ræva økonomisk, gjør at man blir rustet til å gjøre nye ting», sier Synnøve, som blant annet har et mislykket jazzorkester og en flopp med importering av mat bak seg, uten at hun skammer seg av den grunn. «Ta en god vurdering om hva du har tenkt til å selge, og finn ut av om det er marked for det, men ikke se deg blind på begrensinger», sier hun. Sara sier at Synnøve har lært henne å være mer positivt innstilt, og mindre problemorientert enn hun var før. «Vi kan ikke la oss stoppe av frykten for å feile. Det blir bare dumt. Man dør ikke bare fordi noe gikk dårlig.»

Vær fleksibel og åpen for endring

Tipset de selv har fulgt våren 2020 er å være fleksibel og åpen for å endre businessmodell underveis. «Vi har ingen konferanser å arrangere akkurat nå på grunn av Korona, men det går fint. Vi har slengt oss rundt og gjort andre ting. Når du selger tjenester som oss, er det lurt å flere ben å stå på.» Sist ut er nyhetsbrevet Kule Kvinns som skal inspirere damer til å satse, starte for seg selv, og ta styreverv. «Jeg er så lei av nøye kuraterte nettverk», sier Synnøve, som håper at Kule kvinns blant annet kan bidra til å sørge for større mangfold i næringslivet.

Økonomistyring er enklere enn du tror

«Det finnes mye bra informasjon der ute om regnskap og økonomi. Noe vi selv gjør er å ringe Skatteetaten hvis vi lurer på noe», sier Sara. De mener det er enklere med økonomistyring og regnskap nå enn før, og at dette bare blir bedre for hver dag. «Vi bruker Folio, som automatiserer bilag», forklarer hun. Folio er en ny type tjeneste som samler bank og regnskap i ett. «Det man bruker veldig mye tid på hver måned er å føre disse små, men viktige bilagene. Min første strategi var å aldri bruke kredittkortet. Jeg kjøpte bare ting privat fordi jeg ikke orket den store jobben med bilagene, og dessuten visste jeg at det er tullete dyrt å føre inn en kaffe i regnskapet. Derfor tapte jeg masse penger. Jeg var så glad da jeg oppdaget at noen hadde laget en app for dette!» Sara og Synnøves avsluttende tips er: Spar tid og penger der du kan med automatisering og tjenester som gjør at du fikser tingene selv. Da kan man bruke ressursene på det som virkelig skaper verdi.

Er du klar for å starte AS?

Gjør det selv, helt gratis – på bare fem minutter!

Sjekk ut Stifte­maskinen




Helena
Helena
Kommunikasjonssjef