Hopp til innhold

Starte AS: Hva må jeg vite først?

De fleste som starter for seg selv, velger å stifte et AS. I denne teksten svarer vi på det du trenger å vite før du stifter!

Er AS riktig selskapsform for deg?

Har du ambisjoner om at bedriften skal stå for hovedinntekten din? Da vil svaret sannsynligvis være ja! Skal selskapet ditt derimot være et personlig sideprosjekt, i tillegg til din faste jobb, er et enkeltmannsforetak (ENK) ofte å foretrekke. Les mer om hvilken selskapsform som passer best for deg her.

Som en tommelfingerregel vil det ikke lønne seg å stifte AS hvis du skal tjene mindre enn 100 000 kroner årlig. Tjener du derimot over 750 000 er det direkte ulønnsomt med et ENK.

Økonomisk trygghet med AS

Aksjeselskap (AS) er Norges vanligste og mest anerkjente selskapsform. Dette er det flere grunner til. En av de viktigste er denne: Med AS er selskapet og din personlige økonomi to forskjellige ting. Å drive for seg selv kommer sjelden uten en viss økonomisk risiko. Driver du med ENK kan staten ta leiligheten din hvis du for eksempel ikke har betalt momsen din. Med AS er ikke dette en problemstilling. Dine private sparepenger holdes utenfor. I teorien kan du ha gjeld opp etter ørene uten å måtte betale – så lenge du har slått deg selv konkurs.

Sosial trygghet med AS

Oppretter du et AS kan du ansette deg selv. Det som skjer da er at du blir en fullverdig medborger i velferdsstatens øyne. Har du et ENK er du nemlig ikke medlem av Folketrygden. Dermed må du selv finne alternative måter å bli syk og gammel på. Som ansatt i eget AS får du automatisk sosiale rettigheter som dagpenger, sykepenger, foreldrepenger, feriepenger, pensjon, og så videre.

Hva er ulempene med AS?

Med mindre du er spesielt dreven vil du bruke litt mer penger på regnskapsfører enn om du har ENK. Å ha et AS kommer med fler formelle krav, som aksjonærregisteroppgave og arbeidsgiveravgift.

Må jeg ha regnskapsfører?

Nei, du må ikke. Men det er veldig lurt hvis du ikke er økonom. Myndighetene er strenge mot selskaper som ikke har regnskapet i orden. Du må vite hva du driver med hvis du skal styre økonomien selv.

Må jeg ansette meg selv?

Nei. Men det er en fordel hvis ett av målene dine er å ha de ovennevnte fordelene som Folketrygden gir. Det er også en fordel med lønnsslipper hvis du skal søke boliglån.

Må jeg betale arbeidsgiveravgift hvis jeg er den eneste ansatte? Det føles så urettferdig.

Du må betale arbeidsgiveravgift for alle ansatte, også for deg selv. Du kan sammenligne det med å ha sykeforsikring via NAV på ENK-et ditt, bare at du får litt flere rettigheter enn du ville gjort med forsikringen. PS: Arbeidsgiveravgiftsatsen varierer fra fylke til fylke, den er for eksempel lavere i Finnmark enn i Oslo.

Hva om jeg ansetter meg selv og ikke har råd til lønn, da?

Da bare lar du være å betale deg selv lønn den måneden. Som eier har du ikke rett til lønn. NB! Det har alle andre ansatte. Dette må du tenke på før du ansetter flere enn deg selv.

Hva skjer hvis jeg må slå selskapet konkurs?

Kreditorene dine kommer til å bli sure. Og du mister alle verdiene som du har lagt inn i selskapet.

Hvor mye koster det å starte AS?

Det koster «bare» 5784 kroner i avgift til Brønnøysundregistrene. I tillegg er det et krav til at du må ha minst 30 000 kroner i egenkapital ved start.

Hva skjer med de 30 000 kronene? Går de i avgift til staten, eller kan jeg gi dem tilbake til meg selv?

Nei, egenkapitalen går «inn» i selskapet ditt, og blir penger på bedriftskontoen. Du kan bruke dem på utgifter selskapet ditt vil ha – eller fremtidig lønn til deg selv. Vi anbefaler å spandere noe av dem på avgiften til Brønnøysund.

Hvilke obligatoriske innleveringer må jeg huske på hvert år?

Generelt er det aksjonærregisteroppgave, skattemelding og årsregnskap som er minstekravet til innleveringer hvert år for alle med AS. På toppen av dette kommer A-meldinger hvis du betaler lønn og mva-meldinger hvis du er momsregistrert.

Hvilke innleveringer gjelder for første året med AS?

Hvis du stifter selskapet før 1. juli (dato i stiftelsespapirene), må du levere aksjonærregisteroppgave, skattemelding og årsregnskap for det første året. Med stiftelsesdato etter 1. juli kan du vente med årsregnskapet, men vi anbefaler å levere uansett, for å slippe at tallene avviker fra skattemeldingen året etter.

Folio har tenkt nytt rundt det å stifte AS

Stiftemaskinen lar deg stifte selskap i en fei, og det koster ingenting. Vi lager stiftelsesdokumentene for deg, og du signerer. Det eneste du må gjøre selv er å opprette en bankkonto. Vil du helst slippe den biten også, kan vi gi deg en bedriftskonto fra Folio, så går det enda raskere.

Lurer du på noe om Stiftemaskinen? Spør oss på hei@folio.no.