Hopp til innhold

Om VPS-konto og aksjesparekonto

Om VPS-konto

Hvis du skal kjøpe børsnoterte aksjer, fond, eller unoterte aksjer på NOTC-listen, trenger du en såkalt VPS-konto. VPS står for verdipapirsentralen, og er prinsippet en egen konto med oversikt over papirene på dine aksjer.

Tilbyr Folio VPS-konto?

Folio kan ikke tilby VPS-konto, dessverre. Flere av våre kunder har god erfaring med Nordnet for VPS og aksjehandel.

Jeg har en privat VPS-konto, og skal overføre børsnoterte aksjene i denne til mitt eget AS. Kan jeg bruke samme VPS-konto?

Nei, du må opprette en ny VPS-konto som eies av selskapet ditt. Du trenger også en avtale for kjøp og salg av aksjer, og det hjelper vi med i denne artikkelen.

Om aksjesparekonto

En aksjesparekonto er for privatpersoner, og er fin å ha hvis du skal investere i børsnoterte aksjer og fond. Fordelen er at du ikke trenger å skatte av betydning før du tar ut gevinsten, og det kan du gjøre når du vil.

Tilbyr Folio aksjesparekonto?

Vi har ikke muligheten til å gi deg en aksjesparekonto, men det kan sikkert privatbanken din.

Hva er forskjell på VPS-konto og aksjesparekonto?

En aksjesparekonto består egentlig av tre kontoer: En bankkonto, en fondskonto, og en VPS-konto. Du trenger altså ingen VPS-konto i tillegg til en aksjesparekonto, fordi det er inkludert.

Hva hvis jeg skal eie unoterte aksjer, eller investere i eget selskap?

Da holder det ikke med en aksjesparekonto, for det gjelder bare for aksjer i selskaper som er på børs. Da anbefaler vi heller å sjekke ut om holdingselskap kan være løsningen for deg!