Hopp til innhold

Hvilken type selvstendig næringsdrivende er du?

Foto: Marius Ciocirlan, Unsplash

Vi deler selvstendige næringsdrivende opp i følgende grupper: Faktura-helten, butikken, gründeren og frilanseren. Hvem er du?

Faktura-helten

Det fine med faktura-oppstarten er at du ikke trenger å skrive en forretningsplan eller gruble på finansiering. Du har startet opp fordi du var etterspurt, og grunnen til at du begynner å tenke på dette med sjappe nå, er at du har såpass mye inntekt at du plutselig har mareritt om skatt og regnskap og mva-registrering.

En smartere bedriftskonto

Bank og regnskap trenger ikke være to forskjellige systemer.

Sjekk ut Folio

Problemet de fleste faktura-gründere er at de veldig sjelden begynte med det de får betalt for fordi de hadde økonomiutdanning og god oversikt over hvordan man driver en bedrift. Det startet heller med en god idé (som frisør som kommer på hjemmebesøk til eldre damer, spesialisering i krøllnåler), og det viser seg at det var flere som ville kjøpe det enn du hadde trodd.

Har du ENK og vurderer AS? Les om fordeler og ulemper her.

Dette er ikke for å si at du må stifte aksjeselskap og hoste opp en regnskapsfører så fort du begynner å tjene litt penger på kattepass-gesjeften din, men at hvis du er etterspurt, stressa og redd for kemneren, så er du ikke alene: Du er i ferd med å føde et firma, det bare virket ikke sånn da du sendte den første fakturaen. Dette er ekstra viktig å huske på fordi det meste som skrives om å stifte firma, skrives om bedrifter som ikke bare blir til. Mange reklamebyråer, snekkere, programmeringsfirma og interiørarkitekter begynte med en faktura.

Her er 15 tips for å lykkes med egen bedrift!

Butikken

De færreste slumper til å drive en butikk. Det er fordi du trenger et varelager, som du må legge ut for selv før du selger det videre. Du kjøper inn noe du mener vil selge som varmt hvetebrød, du vil satse, og du skal bygge en arbeidsplass. Gratulerer! Norge er fullstendig avhengige av slike som deg! Enten du lager din egen merkevare eller er franchisetaker, kreves en del oppstartskostnader og forberedelser. Du må ta deg tid til å planlegge strukturene i det du starter opp. Her er det ekstra viktig å sette seg inn i regelverket og huske at du og firmaet ditt ikke er samme person. Vi kjenner flere som hadde drevet butikk en god stund før de skjønte at de faktisk stjal fra seg selv når de tok litt av varelageret sitt til eget forbruk.

Gründerbedriften

Folk legger mye forskjellig i hva det vil si å være gründer, men i IT-miljøer er det konseptet skalering som avgjør om du er en start-up/gründerbedrift eller ikke. Lager du noe som kan vokse vilt uten at du trenger å tilføre noe særlig menneskekraft, har du en start-up, eller oppstartsbedrift på godt norsk. Grunnen til at vi skiller mellom denne typen bedrifter og småbedrifter, handler om at støtteordningene for gründere ikke er rettet mot alle som «bare» starter en butikk eller en kafé. Det betyr at du kan blir forvirret hvis du ringer DNBs gründertelefon med et spørsmål om varelageret til sykkelbutikken din. Når de mener «gründer», mener de et firma som kan skalere internasjonalt. For å lage noe som skal skalere ordentlig, er du som oftest avhengig av at produktet ditt automatiserer noe. Enten det er en helt ny type heisekran, optisk avlusning av laks eller en revolusjonerende bankkonto som gjør regnskapet for deg. Jepp, av alle typer selvstendige næringsdrivende, er det disse som blir rike raskest!

Den kjipe frilansingen

«Er du selvstendig næringsdrivende?» «Ja, jeg er ikke ansatt.» «Har du regnskapsfører?» «Nei, jeg får lønnslipper, jeg sender ikke faktura. Da slipper jeg å tenke på skatt og sånn.» Alarm, alarm! Det er mange, mange, mange arbeidsgivere som spekulerer i å sende frilanshonorarer som lønnslipp. Du føler deg trygg fordi skatten er trukket, men i realiteten får du både dårligere betalt og færre rettigheter enn noen andre yrkesgrupper. NAV skiller «selvstendige næringsdrivende» og «frilansere» som to ulike grupper. Den første tar ansvar for skatten selv, den andre har en oppdragsgiver som beregner skatt av honorarene, men ingen av dem er ansatte noe sted.

På tide å starte AS? Bruk Stiftemaskinen, den er gratis å bruke og du gjør det unna helt selv!

En del bransjer spekulerer i å gjøre deg til frilanser for å spare penger. Det er bare oppdragsgiver som tjener på at du frilanser. Du får ikke mulighet til å trekke av dine egne kostnader på skatten, selv om du bekoster både laptop, Internett og kulepenn selv. Arbeidsgiver på sin side slipper å betale for feriepengene dine. Vårt råd er: Skaff deg et firma eller skaff deg en jobb. Ikke vær midt imellom. Bli proff eller få brødjobb. Og du? Hvis du tror det er best å få ting som lønn for å slippe trøbbel med kemneren og stresset med å opprette eget firma, bør du undersøke om du faktisk har tjent opp noe pensjon eller dagpengerettigheter på frilansinga di. Logg deg inn Din pensjon via NAV og se hvordan det står til.

Synes du det virker skummelt å drive eget firma? Ny teknologi gjør det lettere.